Wietse Wiering; “Een vierdaagse werkweek, ook dat kan bij HEBO”

TERUG NAAR ALLE NIEUWSITEMS

Denken in mogelijkheden. Dat is de kern van het verhaal van Wietse Wiering. Met een achtergrond als meubelmaker werkte hij als interieurbouwer. Maar dat begon toch te knagen. Hij wilde een switch maken naar de werkvoorbereiding. Op kantoor. Bij HEBO kreeg hij die kans; die hij met beide handen aangreep. Inmiddels werkt hij drie jaar in de kozijntechniek als werkvoorbereider. Een nieuwe sector, in een rol die prima bij hem blijkt te passen.

“Werken in de uitvoering vergt op de lange termijn lichamelijk veel van je. Dat was één van de redenen waarom ik graag wilde doorgroeien naar een functie in de werkvoorbereiding, op kantoor. Die ambitie was er altijd al, maar ik bleef een beetje hangen in het opdoen van praktijkervaring. Daarom legde ik de vraag neer bij een uitzendbureau. En via hen kwam ik bij HEBO terecht. Waar ik de kans kreeg om aan de slag te gaan als werkvoorbereider. Hout was natuurlijk een raakvlak, maar verder heb ik vooral geleerd door te doen. En maakten collega’s mij wegwijs in het vak. Ik heb op verschillende afdelingen meegelopen. Hij lacht: “Ik leerde bijvoorbeeld dat een kozijn veel meer is dan een vierkantje. Zoals een getoogde variant, met een bolling. Verder vergrootte ik mijn materialenkennis, met name op het gebied van glas en de bijbehorende gelaagdheid. Of denk aan de wet- en regelgeving waar je als kozijnenbouwer allemaal aan moet doen. Dat was ook iets waar ik geen kennis van had.”

Vierdaagse werkweek
Inmiddels is Wietse in vaste dienst. “Het was een gokje van beide kanten, die heel goed uitgepakt heeft.” Het bevalt hem in Hengevelde. Hij vervolgt: “Als je wat aandraagt, dan kun je dat gewoon doen. Zo heb ik samen met mijn collega’s een manco scansysteem ontwikkeld, die eventuele storingen in het productieproces inzichtelijk maakt. Je krijgt bij HEBO alle ruimte en er wordt gedacht in mogelijkheden, dat is heel fijn.” Want zo heeft Wietse onlangs nog een nieuwe stap gemaakt. Want het ‘werken met je handen’ bleef een beetje kriebelen. Zijn schuur bouwde hij om tot werkplaats en hij startte zijn eigen onderneming als meubelmaker. En dat kon binnen HEBO. “Ik heb nu een vierdaagse werkweek en de rest van de tijd besteed ik onder andere aan mijn eigen bedrijf.”

Betrokken
Een mooi voorbeeld van de open bedrijfscultuur die het familiebedrijf zo typeert. Wietse: “De directie is betrokken en toegankelijk voor iedereen. Elke ochtend doet Norbert bijvoorbeeld een ‘rondje’ over elke afdeling, dat is prettig. En heb je een idee, dan wordt er serieus naar gekeken. En als iets niet kan, dan hoor je dat ook met een goede onderbouwing.” Al met al is Wietse blij met de switch die hij heeft gemaakt: “Het is gewoon heel gaaf dat ik deze kans heb gekregen en het zo goed werkt. Dus heb je ambities; durf er voor te gaan!”

Productcatalogus

Bekijk, download en/of vraag hier onze complete productcatalogus met de verschillende systemen, accessoires en opties aan.