Altijd de lange termijn visie voor ogen

TERUG NAAR ALLE NIEUWSITEMS

HEBO & Groothuisbouw als samenwerkingspartners:

Als familiebedrijf is loyaliteit iets wat in het DNA vervlochten is. Het gaat verder dan alleen een bedrijf runnen; het gaat om het koesteren van langdurige relaties, zowel binnen het team als met klanten en partners. In dit kader zijn we in gesprek met Arnold van der Linde, die samen met Willem Flier, Wim Hofstede en Tjalco Koopmans het directieteam van Groothuisbouw uit Emmeloord vormt. Ook een familiebedrijf en al decennialang een vaste samenwerkingspartner van HEBO. Wat verbindt deze twee prefab-specialisten met elkaar?

Allereerst gaan we terug in tijd. Arnold vertelt: “Oprichter Frans Groothuis startte in 1994 met het bouwen van prefab-woningen. Sinds 1996 ben ik werkzaam bij het bedrijf. In eerste instantie werden er destijds zo’n zestig woningen per jaar verkocht en werd er ‘buitenshuis’ gebouwd. Inmiddels gebeurt alles in eigen beheer en zijn de aantallen sterk gestegen. Niet alleen op het gebied van het bouwen van huizen, maar ook ons team is flink uitgebreid.” Hij lacht: “Toen we begonnen waren we met zijn vieren en tegenwoordig met meer dan tweehonderd collega’s.” Een flinke groei en verandering dus. “Maar in al die tijd hebben we nooit een andere kozijnenleverancier gehad dan HEBO. Vanaf het begin is er altijd een heel prettig contact geweest met directeur Norbert Kuipers en zijn collega’s.”

Verbindende factor
Als je zo lang met elkaar samenwerkt, dan moet er wel een rode draad zijn die centraal staat tijdens zo’n krachtig partnerschap. Volgens Arnold is dat de focus op efficiency. “We zijn beide gericht op prefabricage. Hoe kun je dingen naar de timmerfabriek toehalen in plaats van op de bouw? Een vraagstuk waar we continu mee bezig zijn. En dat zie ik als het fundament onder onze samenwerking. Daarnaast zijn zowel HEBO als Groothuisbouw familiebedrijven die heel erg op elkaar lijken.” Hij doelt daarmee op de zogenoemde ‘poten in de klei-mentaliteit’ en de wil om beter te worden. “Als er iets is, dan wordt er gewoon gebeld met Norbert. Dan hebben we het erover en gaan we daarna weer verder. De bereidheid om samen naar oplossingen te zoeken geeft aan dat er altijd vertrouwen is.”

Eén van de situaties waarin dit speelde was bijvoorbeeld de stijlen van de kozijnen op de bouwplaats. Arnold: “We merkten dat deze niet helemaal recht waren. Je kunt dan naar elkaar wijzen, wat veel in de bouw gebeurt, maar dat deden we niet. Samen hebben we het hele proces doorgelopen om de oorzaak te vinden.” En zo maak je met elkaar toch mooie stappen. Hij vervolgt: “Ook als je kijkt naar het opdrachtproces van de kozijnen. In het verleden gingen de bestellingen soms wel drie keer heen en weer, voordat het definitief was. Er zaten heel veel controles tussen. Dat proces moest anders. Met elkaar hebben we besloten om alle controles er tussenuit te halen. Ook een kwestie van vertrouwen. Tegenwoordig doen we een bestelling en HEBO maakt het. Dat was in het begin wennen, maar uiteindelijk is dit een veel betere – en efficiëntere werkwijze.  Dat kan alleen omdat je met elkaar dezelfde visie voor ogen hebt, je kijkt ook naar de toekomst. Dan krijg je een hele andere manier van samenwerken!”

Verbinding op meerdere fronten

Groothuisbouw kenmerkt haar aanpak door kwaliteit en efficiëntie. Ook het meebewegen met de smaak van de markt hoort daarbij. Arnold: “Norbert komt een aantal keer per jaar bij ons langs. Dan hebben we het er over. Zo was er vanuit onze toekomstige opdrachtgevers een wens voor een wat donkerder kleur van kunststof kozijnen. Dat is door HEBO opgepakt en uitgevoerd.” Want het meedenken is iets dat HEBO ook typeert volgens Arnold. “Het altijd beter willen worden. Dat zit er in. Maar tegelijkertijd is er ook de Twentse nuchterheid. De korte lijnen. Dat maakt dat we altijd snel met elkaar kunnen schakelen.” En de verbondenheid is er ook op persoonlijk vlak. “Ik weet nog goed dat ik jaren geleden ’s avonds laat nog het nieuws las. Er was een brand in een timmerfabriek in Hengevelde. Dat kon niet anders dan HEBO zijn. Mijn eerste gedachten gingen uit naar Norbert en zijn medewerkers. Hoe gaat het met ze? Gelukkig viel het achteraf relatief mee. Maar dat wist ik op dat moment niet. Ik had hem het allerliefste direct gebeld. Andersom werkt het ook zo. Norbert kan ook bellen om mij naar een privékwestie te vragen. Onze samenwerking is meer dan alleen op het zakelijke niveau.”

 

 

Productcatalogus

Bekijk, download en/of vraag hier onze complete productcatalogus met de verschillende systemen, accessoires en opties aan.