Lucia en Marian uit Roemenië over thuisgevoel bij HEBO

TERUG NAAR ALLE NIEUWSITEMS

“Je merkt aan alles dat het een familiebedrijf is”

Deze keer schuiven we aan tafel met twee HEBO-collega’s. Lucia en Marian Bogorodea uit Roemenië zijn samen op de werkvloer te vinden, maar vormen ook thuis een (echtelijk) paar. Marian kwam zes jaar geleden naar Nederland, waarna zijn vrouw Lucia in 2022 ook Roemenië verruilde voor de Twentse bodem. Ook hun twee kinderen studeren inmiddels aan de Universiteit van Utrecht. In een boeiend gesprek over de Nederlandse cultuur, de kwaliteit van HEBO en het teamgevoel, vertelt het tweetal over hun ervaringen.

“I feel like home”. Dat is het eerste wat Marian zegt als we hem vragen naar zijn werk. Hij werkt als medewerker montage kozijnen en is er helemaal op zijn plek. “Hiervoor werkte ik in een groentekas waarbij ik tomaten plukte. Dat werd saai. Ik had meer uitdaging nodig en besloot mijn cv naar HEBO te sturen.” En dat pakte goed uit, want inmiddels heeft hij een vaste aanstelling en voelt hij zich er -letterlijk- thuis. “We maken verschillende HEBO-elementen in diverse maatvoeringen en vormen. En je hebt natuurlijk onze kozijnen; daar zit alles al in en die gaan als een compleet pakketje naar de bouw. Dat blijft uitdagend werk en zo leer ik nog steeds elke dag.”

Op je plek
Het enthousiasme van Marian maakte dat ook zijn vrouw Lucia de stap zette om bij HEBO te gaan werken. Ook in de productie. “Toen ik net begon, ben ik twee maanden ingewerkt. Dat was heel fijn. En verder heb ik vooral geleerd, door te doen.” Die mogelijkheid is er bij HEBO. “Er is vertrouwen, dat is de basis en geeft je vrijheid om je te ontwikkelen.” Dus ook Lucia zit helemaal op haar plek.

Ze zegt gevat: “Ik vind er niets aan om thuis te zijn; ik ben het liefst op het werk. Er is een goede werksfeer en ik heb aardige collega’s. Iedereen is betrokken. Zo hebben we binnenkort ook een gezellige avond met alle dames van HEBO.” Lucia en Marian werken trouwens niet bij elkaar op de afdeling. Lucia maakt een onderdeel, dat Marian weer verwerkt in het totaalproduct. Daar heeft Marian nog een mooi verhaal over. “HEBO maakt gewoon kwaliteit. Daar staan ze voor. Dus toen ik dacht dat er iets niet juist was aan het onderdeel van Lucia, ben ik direct naar haar toegelopen. Want wat je maakt, moet gewoon kloppen.” Gelukkig bleek het allemaal niet zo’n vaart te lopen. Marian lacht: “Ik had de verkeerde afbeelding, dus wat Lucia had gemaakt was wel goed.”

Gewoon Norbert
Het typeert ook de toegankelijke sfeer bij HEBO. De lijnen zijn kort. Marian: “Je merkt aan alles dat het een familiebedrijf is. In Roemenië is het altijd mijnheer de directeur; hier is het gewoon Norbert. Of Frank, onze teamleider. Dat is heel mooi.” En verder is er nog de bootcamp op maandag na werk, aangeboden door HEBO. Marian doet er altijd aan mee. Lachend: “Ik heb natuurlijk ook een sixpack!” En net als de bedrijfsfeestjes; het duo gaat er vaak naartoe. De zomerfeesten in Hengevelde staan nog in hun geheugen gegrift. “Heel gaaf om daar met zijn allen bij te zijn.”

De Nederlandse cultuur
Ze zijn niet alleen blij met hun werkgever; ook Nederland bevalt hun uitstekend. Marian: “Alleen de snelheidsboetes; die zijn hier fors. Ik heb al twee keer een bekeuring gehad toen ik naar onze kinderen in Utrecht ging. Aan die bedragen kan ik maar niet wennen.” Integreren doen ze ook op allerlei fronten. “We hebben zelfs carnaval in onze woonplaats Borne gevierd. Het is mooi om te zien hoe dat van generatie op generatie gaat.” Sowieso vinden ze het prettig wonen in Twente. Het gemoedelijke karakter, maar ook het plattelandsgevoel. Voor Lucia en Marian is het zeker; hun toekomst ligt hier.

Productcatalogus

Bekijk, download en/of vraag hier onze complete productcatalogus met de verschillende systemen, accessoires en opties aan.